3 miljoen subsidie Consortium Onderzoek huisartsgeneeskunde

ZonMw heeft 3 miljoen euro subsidie toegekend aan het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde. Dit is voor drie studies naar Covid-19 behandeling in de eerstelijn en het versterken van de infrastructuur voor onderzoek vanuit huisartsenpraktijken.

(Vroegtijdige) behandelingen Covid-19 onduidelijk

Huisartsen zien veel patiënten met acute klachten door Covid-19, maar momenteel is het onduidelijk welke (vroegtijdige) behandelingen met geneesmiddelen een gecompliceerd ziektebeloop voorkómen.

Drie werkpakketten Covid-19

In dit voorstel voert het Consortium in nauw overleg met patiëntvertegenwoordigers en andere stakeholders drie werkpakketten uit.

In het eerste werkpakket kijken zij, op basis van negen grote gepseudonimiseerde databases met routinezorg data van huisartsenpraktijken, naar:

  1. de gebruikte behandelingen met geneesmiddelen door huisartsen tijdens de eerste Covid-19 golven in Nederland en
  2. hoe het beloop van klachten tussen patiënten verschilde (o.a. hoe vaak komen langdurige klachten na een covid-19 infectie voor).

In het tweede werkpakket sluit een landelijke gerandomiseerde interventiestudie (de PRINCIPLE-NL-trial) aan bij een Britse studie naar het effect van veelbelovende geneesmiddelen op het beloop van een Covid-19 infectie bij risicogroepen.

In het derde werkpakket (de Covidtherapy@home studie) onderzoekt men of thuisbehandeling op maat met zuurstofondersteuning, ontstekingsremmer dexamethason en bloedverdunners van zieke Covid-19 patiënten net zo veilig en effectief is als ziekenhuisopname.

Trajecten verbetering infrastructuur

In aanvulling op deze Covid-19 werkpakketten zet het Consortium een groot aantal trajecten op om de infrastructuur voor huisartsengeneeskundig onderzoek in Nederland sterk te verbeteren. Doel is om het voor huisartsen en patiënten eenvoudiger te maken mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. En daarnaast om bij toekomstige pandemieën sneller betrouwbare onderzoeksgegevens te leveren.

Planning

De drie werkpakketten worden in de eerste twee jaar van het traject uitgevoerd. De twee daarop volgende jaren staan in het teken van bestendiging van de infrastructuur.

Met deze subsidie onderschrijft ZonMw nogmaals dat huisartsgeneeskundig wetenschappelijk onderzoek belangrijk is.

Betrokkenen

Samenwerkingspartners in dit project (in willekeurige volgorde):  ExpertDocZorgDomeinNederlands Huisartsen Genootschap (Thuisarts), C-supportZorgbelang InclusiefInstituut Verantwoord MedicijngebruikPersonal Health Train

Mede-aanvragers: Frans RuttenTim olde HartmanJoke KorevaarMarjolein BergerJessica Kiefte-de Jong, RD, PhDHans van der WoudenMarienke van Middelkoop

Projectgroepleden: Evelien de SchepperLilian Peters PhDGeert-Jan GeersingHuibert TangePetra EldersMark SpigtEefje de Bont, Roderick Venekamp, Ralf HarskampJelle Himmelreich, Patty Nelemans, Tamara PlatteelHenk SchersJettie BontDorien ZwartTobias Bonten, Prof. Chris Butler, Karin Kaasjager, Gijs Patijn, Johannes B. Reitsma, Lisette Schoonhoven.